leem

Voor leembepleistering kiezen is kiezen voor een gezond en aangenaam binnenklimaat.

Leempleisters bestaan uitsluitend uit natuurlijke grondstoffen. Door een afgewogen mengeling van klei, zand en leem bekom je een stabiele verwerking, hechting en droging. Wanneer het binnenshuis te vochtig is, neemt de leempleister het vocht op. Dit vocht wordt ook terug vrijgegeven als het te droog is in huis. Naast deze vochtregulerende capaciteit, heeft leem ook een hoge warmteopslagcapaciteit. Leem is ook volledig herbruikbaar.

Zowel lichte als zware beschadigingen aan geleemde muren en plafonds kunnen zeer gemakkelijk en plaatselijk door de klant hersteld worden naar de oorspronkelijke staat.

Leem kan op vrijwel elke gangbare onderlaag geplaatst worden; (oud) metselwerk, plaatmateriaal, maar ook stro of kalkhennep.

Leempleisters kunnen met de hand opgezet worden of machinaal verspoten worden. Eerst wordt een basislaag geplaatst. De muren en hoeken worden in de gewenste vorm geplaatst en waar nodig verstevigd met een wapeningsnet. Vorm geven kan gaan van zeer strak en recht tot rond en organisch. De hoeken kunnen licht of sterk afgerond worden, maar kunnen ook met inox profielen strak gezet worden.

Na droging van deze basislaag kan afgewerkt worden in alle mogelijke kleuren en texturen. Leemfinish kan in één laag veeg- en stofvrij afgewerkt worden. In natuurkleur of gepigmenteerd in de massa, met stro en granulaten of zonder

Meer info over leem: https://ecomat.be/bestandenbank/EM-TF-PS-leemstuc.pdf